20 december 2012 – Los AngelesDeze morgen om 7u30 opgestaan, opnieuw met een stralend blauwe lucht, en na een lekker ontbijt gaan we eens cruisen door Beverly Hills en Bel Air.


Beverly Hills is een stadsdeel van Los Angeles, met zo’n 35.000 inwoners, waarvan veel internationale beroemdheden. Beverly Hills is een kleine residentiële stad zonder ziekenhuizen of kerkhoven. Hier wordt men dus niet geboren en gaat men niet dood. Men is er liefst van al onsterfelijk. Als men er de politie belt, staat deze meestal binnen de minuut aan je voordeur. 90210 is 1 van de 4 Zip codes van Beverly Hills en doet natuurlijk bij iedereen een belletje rinkelen betreffende de populaire TV serie in de jaren ´90. Bekende films die met de stad worden geassocieerd zijn oa Beverly Hills Cop.
Tegenwoordig wonen onder andere: Christina Aguilera, Jennifer Aniston, Tom Cruise, Madonna, Britney Spears en vele andere bekendheden in Beverly Hills.

Het is uitgegroeid tot een van de duurste wijken van heel de Verenigde Staten. De gemiddelde huizenprijs is gestegen tot rond de 2,2 miljoen dollar. Op heuvels ten noorden van Sunset Blvd vind je het duurste vastgoed van de V.S. Verschillende van de huizen hier horen bij de grootste van de gehele V.S..  De winkels en meeste ‘gewone’ huizen zijn te vinden in het ‘platte’ deel van Beverly Hills, de dure huizen liggen met name op de berghellingen, zoals Bel Air, waar we langs de stulpjes rijden van oa Nicholas Cage, Tom Jones, Clint Eastwood, Henry Fonda, Howard Hughes, Hugh Hefner, Alfred Hitchcock, Elvis Presley, Ronald Reegan, Elisabeth Taylor en top of the bill het tot de verbeelding sprekende domein van Aaron Spelling.  Eerlijk is eerlijk, veel van die prachtige huizen krijg je niet te zien.  Alles zit goed verstopt achter metershoge hagen en poorten.  Op veel plaatsen echter zijn ze huizen (kan je dit eigenlijk nog wel "huizen" noemen?) compleet aan het renoveren en daar zijn de poorten ofwel weg ofwel staan ze wagenwijd open.  Wat je dan te zien krijgt tart alle verbeelding.  Maar naast de gigantische bouwwerken annex tuin, zwembad, tennisveld enz is het vooral het onwaarschijnlijke uitzicht die je van hieruit hebt op de stad, tot aan de oceaan.


Terug in Beverly Hills kruisen we Sunset Blvd en rijden door Rodeo Drive, de meest exclusieve winkelstraat ter wereld en met "Bijan" de duurste winkel ter wereld.  Een outfit kost je hier gemakkelijk vijftienduizend dollar. Hier doen de sterren hun inkopen, wij zijn hier dus niet uitgestapt...

Toen we hier de vorige keer, in april, waren, was dit de enige dag tijdens onze 14-daagse rondreis dat we een bewolkte lucht hadden. Daarom willen we nu iets doen wat we toen, omwille van de slechte zichtbaarheid, niet konden : een bezoek aan het Griffith Observatory.


Het gebouw is vanwege de prachtige architectuur en interessante activiteiten één van de mooiste monumenten in L.A.. Miljoenen mensen bezoeken jaarlijks het planetarium. Het observatorium werd geopend in 1935.  J. Griffith, de man die in 1896 Los Angeles zoveel land had gegeven om een park te maken, had immers op de bouw van het observatorium aangedrongen. Hij had er zelf enkele honderdduizenden dollars voor over. De stad stond echter eerst weigerachtig tegenover zijn voorstel omdat Griffith in 1903 zijn vrouw had proberen te vermoorden. Pas na zijn dood werden de plannen voor de bouw van het observatorium doorgevoerd. Het werd een prachtige verwezenlijking waar iedereen die in sterrenkunde geïnteresseerd is, de ogen zal uitkijken.


Wij hebben er in elk geval heel wat tijd doorgebracht bij de vele didactische tentoonstellingen.  Buiten was het bovendien genieten in een heerlijk zonnetje bij een temperatuur van boven de 20 graden.  Kerstperiode?  Grijs weer?  Hier alvast niets van gemerkt...Met vier miljoen inwoners is The City of Los Angeles of kortweg L.A. de grootste stad van de Verenigde Staten, na New York. De zonnige metropool in het zuiden van Californië staat vooral bekend vanwege Hollywood waar de internationale filmindustrie zich heeft gevestigd. Het is vanwege de grote immigratiegolven vooral een smeltkroes van culturen.
Wil je een mooi uitzicht over geheel LA en Hollywood hebben en op die manier een idee krijgen hoe groot Los Angeles wel is, dan moet je daar absoluut naar toe rijden.


Vanaf het balkon van dit gebouw krijg je een prachtig overzicht met recht voor je Hollywood, links van je de skyline van Los Angeles, en aan de rechterkant kun je Beverly Hills zien liggen. Ook aan de rechterkant het beroemde "Hollywood Sign", de grote witte letters die iedereen kent. Vanaf het Observatory kun je ze goed zien en kun je prachtige foto's maken met de letters op de achtergrond.
Wij zochten en vonden echter een plek waar je absoluut het dichtst bij de letters kan komen :  in de Mulholland Highway (niet de Mulholland Drive) op gps-coördinaten : N34°07'47,8"  W118°19'10,3".  Hier sta je er echt heel dicht bij.  Er lopen nog wel straten dichter, maar die zijn meestal afgesloten voor doorgaand verkeerd en enkel toegankelijk voor bewoners.


De 15 meter hoge letters werden in 1923 opgericht. Ze moesten het vastgoedproject 'Hollywoodland' promoten. Het voortbestaan van de toeristische trekpleister werd nog bedreigd toen investeerders die land bezitten rond de letters ermee dreigden hun gronden te verkopen. Maar onder meer Playboy-baas Hugh Hefner, toenmalig gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en Hollywood-sterren als Steven Spielberg en Tom Hanks zorgden voor een oplossing in 2010.
De negen letters kregen de afgelopen twee maanden een grondige make-over. Ze werden eerst grondig geschuurd en kregen dan een laag verf die de zon weerkaatst.  Daarvoor was zo maar eventjes 1.365 liter witte verf nodig. Het was de eerste grote renovatie in 35 jaar voor de toeristische trekpleister die volgend jaar zijn 90ste verjaardag viert.

Iets na de middag zijn we terug aan het hotel en nadat we de auto geparkeerd hebben gaan we te voet naar de Hollywood Boulevard, ook wel de Walk of Fame genoemd. Deze ligt op amper 5min stappen van het hotel. We waren hier afgelopen april ook al, maar nu hadden we een ganse dag de tijd om rustig de buurt te verkennen.


The Walk of Fame is een, met sterren versierd 5km lang pad langs Hollywood Boulevard en Vine Street en is in 1958 aangelegd. Er worden sterren gegeven aan tv- en film persoonlijkheden. In 1994 bestond de Walk of Fame al uit zo’n 2.000 sterren. Gemiddeld worden er per maand 2 sterren vervangen door nieuwe, De Hollywood Chamber of Commerce (de beheerder van de Hollywood Walk of Fame), is in juli 2008 begonnen met het herstellen van een groot deel van de oudste sterren. Veel van deze oude sterren waren inmiddels een gevaar geworden voor de passerende voetgangers.Op een paar bijzondere sterren na, is de enige echt afwijkende ster die van Mohammed Ali. Na een ster gekregen te hebben, verzocht hij de Hollywood Chamber of Commerce of zijn ster niet verlegd kon worden omdat hij niet ‘over zich heen wilde laten lopen’. Sinds 2002 is zijn ster daarom aan de muur van het Kodak Theater bevestigd.

lastig te fotograferen omwille van het reflecterend licht, maar ze hangt er wel degelijk

De allergrootste sterren op de Walk of Fame vindt je op Hollywood Blvd vlak voor het Mann´s Chinese Theatre, dat werd geopend in 1927.
Het complex kostte toen reeds 2 miljoen dollar en tal van bouwmaterialen werden hiervoor vanuit China geïmporteerd. Het is bijna 100 jaar lang de belangrijkste plaats in Hollywood voor filmpremières en was in de jaren ´40 de plaats waar de oscars werden uitgereikt. De omgeving van het theater is sinds enkele jaren opnieuw uitgetekend met een shoppingcenter en een extra bioscoopcomplex, met name het overbekende Kodak Theatre dat zijn naam dankt aan de grootste sponsor van het gebouw : Kodak. Het doet dienst voor de Oscaruitreikingen en biedt plaats aan 3500 personen. Sinds 2007 is het kodak Theater echter voorbijgestreefd door het Nokia Theater (ook in Los Angeles), met een capaciteit voor ruim 7.000 toeschouwers. Sinds kort is de naam ook veranderd, het noemt nu Dolby Theatre.Aan de overkant van de straat ligt het El Captain Theatre, dat tegenwoordig eigendom is van Disney. Het is zeker niet het grootste theater van Hollywood, maar wel het beste bewaard gebleven. Het werd gebouwd in 1926 in een opera-achtige rococostijl. Vanaf het shoppingcenter heb je ook nog een goed uitzicht op het Hollywoodsign.

 Langs de Walk of Fame loop je de meest onwaarschijnlijke figuren tegen het lijf, gaande van Darth Vader, Zorro, Jack Sparrow, Catwoman, Jimi Hendrickx en Sylvester Stallone tot allerhande Disney-figuren.
En dan spreken nog maar enkel over de lui die er bewust zo uit zien.  Dan hebben we het nog niet gehad over alle anderen die er zo mogelijk nog gekker uitzien, enkel en alleen maar om voor een dollar op de foto te gaan...

geen enkel persoon op deze foto behoort tot onze familie en/of vriendenkring...
Vooraleer naar het hotel te gaan lopen we nog eens kort binnen in het Hard Rock Café.
Het is inmiddels rond 18u geworden als we terug naar het hotel gaan. Na een opfrisbeurt gaan we nog iets eten in één van de vele restaurantjes in de buurt en na het schrijven van de blog doen we om 23u het licht uit.  Morgen trekken we opnieuw de natuur in en eerlijk...daar zijn we niet kwaad om...

Overnachting in : Quality Inn Near Hollywood Walk of Fame
Aantal gereden km : 35

Geen opmerkingen:

Een reactie posten